Informații (știri, articole, reportaje etc.) despre derularea de inițiative umanitare din Timișoara


Index AntiCovidTM #6 – 7 decembrie 2020

[…] prioritare pentru comunitatea timișoreană sunt Capacitatea sistemului medical pe prima poziție, Testare (aflată pe poziția a doua) și Educația (pe poziția a treia). Toate aceste teme s-au aflat pe poziții de top și în consultările precedente.

Oxigen pentru Timişoara

Primăria Timișoara și ONG-uri timişorene implicate în comunitate și-au unit forțele pentru a pune în practică o acţiune care  să sprijine comunitatea și spitalele, fiecare dintre noi are puterea de a spori resursele cu care medicii salvează vieți.

Activitatea organizațiilor private dedicate comunității din Timișoara pe durata stării de urgență

Completează acest chestionar privind activitățile organizațiilor private dedicate comunității din Timișoara pentru a construi raportul public privind activitatea pe durata stării de urgență. Acest raport va fi folosit pentru: determinarea rezilienței pe durata stării de urgență; descrierea implicării în rezolvarea problemelor generate de criză la nivelul comunității locale; poziționarea cu privire la demersuri viitoare vizând binele comunității locale ce pot fi realizate în comun.

ONG-ul TOTUL ESTE POSIBIL ajută zeci de spitale cu echipament de protecție produs 100% în România

“În aceste vremuri încercate este momentul să fim împreună pentru a-i sprijini pe cei aflați în prima linie în lupta contra COVID-19!”, este îndemnul la acțiune promovat încă din luna martie a acestui an de către Asociația TOTUL ESTE POSIBIL.

Indexul AntiCovidTM a reunit la Timișoara experți și activiști civici.

Un proiect incluzând un instrument de cercetare sociologică intitulat Indexul AntiCovidTM, o platformă pentru inițiative civice legate de pandemie, precum și un forum de dialog, sub genericul Opinia ta contează, despre temele evidențiate pe baza chestinarelor Indexului se desfășoară de câteva luni la Timișoara.

Index AntiCovidTM #4 – 23 iulie 2020

[…] Identificarea focarelor de infecție (aflată pe locul doi în consultarea precedentă), urmată îndeaproape de două teme aflate în prezent pe locul doi în lista priorităților: Comportamentul social și Capacitatea sistemului medical […]

Am mobilizat peste 600.000 de lei în dotări și sponsorizări pentru a susține comunitatea în lupta împotriva COVID-19

Odată cu implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, ne-am orientat rapid către cele 4 spitale de copii partenere, am aflat nevoile cele mai urgente și am sprijinit cadrele medicale cu donații de echipamente și materiale de protecție pentru că prioritară este siguranța și sănătatea salvatorilor, a celor care pot să ajute.

Solidaritate in vremea pandemiei. Mobilizarea ONG-urilor, de la inceputul crizei provocate de coronavirus

De la inceputul pandemiei, mai multe organizatii non-guvernamentale din intreaga tara s-au mobilizat pentru a sprijini sistemul sanitar, pacienti, persoane vulnerabile, cadre medicale. Rolul ONG-urilor, intr-o societate, este de a raspunde unor nevoi pentru care statul si institutiile sale nu au suficiente resurse pentru a le acoperi.

Răspuns Ministerul Educației și Cercetării la solicitare în baza Legii nr. 544/2001

Referitor la Solicitare in baza Legii nr. 544/2001 înregistrată cu nr. 68/BCC/11.06.2020, ne-a fost comunicat următorul răspuns: […]

Educația – în ce condiții începe școala în septembrie? Probleme și soluții în dezbatere publică

În contextul epidemic actual, conform Indexului AntiCovidTM, educația reprezintă prioritatea nr. 1 a comunității locale.

TVR Timișoara, colaborarea noastră cu echipa AntiCovidTM

Aflăm cum a modificat pandemia relațiile interumane și ce soluții au specialiștii pentru remedierea problemelor care pot apărea în această privință.

Vocile solidarității episodul 5: Imunoglobulina și Covid-19

Al 5-lea interviu Vocile solidarității a fost realizat de CiviCultura pentru a trage un semnal de alarmă despre situația persoanelor din România cu imunodeficiențe primare, care se afla într-o izolare permanentă, încă dinainte de apariția noului coronavirus.

Medicii Spitalului „Victor Babeş” i-au mulţumit Ripensiei pentru sprijinul acordat în lupta cu COVID-19.

Ripensia se numără printre entităţile sportive din ţara noastră care au venit în sprijinul medicilor din linia întâi în lupta cu noul coronavirus. Roş-galbenii au donat bani inclusiv printr-o campanie proprie către Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara iar efortul lor a fost apreciat de doctori

Index AntiCovidTM #3 – 10 iunie 2020

În urma consultării experților în cadrul acestei noi ediții a Indexului, a rezultat că, în raport cu percepția acestora, tema prioritară pentru comunitatea timișoreană este Educația (aflată pe locul doi în consultarea precedentă), urmată îndeaproape de Identificarea focarelor de infecție (aflată pe primul loc în consultarea precedentă) și de Comportamentul social (aflată pe locul cinci în consultarea precedentă).

Înscrieri online sau prin telefon la grădiniță, în timpul pandemiei de coronavirus.

După ce s-a derulat etapa reînscrierilor a luat startul etapa de înscrieri la grădiniță, pentru copiii care calcă pentru prima dată într-o astfel de instituție de învățământ

Am distribuit peste 21.000 de măști de protecție

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Educația în vremuri de pandemie

Al 3-lea interviu din campania Vocile Solidarității realizat de Asociația Culturală Diogene în cadrul proiectului CiviCultura, a fost difuzat LIVE pe pagina de Facebook a proiectului chiar de 1 iunie.

Vocile Solidarității de 1 iunie a fost LIVE și moderat de un copil

Interviul din 1 iunie a fost LIVE, moderat de Paki, un sărbătorit al zilei, care a discutat cu Simona Fiț, coordonatoarea programului Științescu Timișoara despre Educația în vremuri de pandemie.

Oamenii străzii din Timișoara, duși până la sfârșitul anului în containerele folosite pentru carantina COVID-19

Oamenii străzii ar avea parte aici de găzduire full-service: cazare, igienizare și echipare, trei mese pe zi, pază, servicii medicale (zilnic la sediul adăpostului se va prezenta un cadru medical pentru a verifica dacă sunt persoane care prezinta probleme de sănătate).

Primele răspunsuri #TransparențaCreșteEficiența

Până la data de 29 mai am primit adrese de răspuns din partea Primăriei Municipiului Timișoara și Direcției de sănătate publică a județului Timiș

Prima tranșă de echipamente ATI donate a ajuns la spitalele din țară

Kit-urile de echipamente ATI care includ ventilatoare, infuzomate, injectomate, stații de monitorizare, aparate ecograf și paturi au fost distribuite către mai multe spitale din țară printre care și Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Platforma AntiCovidTM și-a propus să crească gradul de informare publică privind inițiativele și campaniile umanitare derulate în Timișoara

Asociația Culturală Diogene prin proiectul CiviCultura, a publicat al doilea material din campania Vocile Solidarității. AntiCovidTM este un spațiu online unde se găsesc mai multe organizații non-guvernamentale sau grupuri de inițiativă care derulează acțiuni umanitare în Timișoara, strâns legate de criza provocată de COVID-19.

Episodul 2 din #VocileSolidaritatii – AntiCovidTM

#VocileSolidarității aduce săptămânal, timp de 6 săptămâni, exemple civice din Timisoara, care reușesc, în vreme de criză, să mobilizeze comunitatea în sprijinirea persoanelor, grupurilor și mini-comunităților afectate de contextul COVID-19. În episodul 2 – AntiCovidTM.

10.000 de măşti vor fi împărţite în secţiile de votare din Giarmata

Primarul comunei Giarmata, a găsit o modalitate inedită de a distribui cele 10.000 de măşti achiziţionate de Primărie pentru locuitorii comunei. Acestea vor fi împărţite în locaţiile unde erau amplasate secţiile de votare.

#TransparențaCreșteEficiența sau despre cum ne ajută L544/2001@TM în contextul pandemiei

Campania #TransparențaCreșteEficiența are ca scop informarea comunității privind răspunsurile date de autorități la un set de întrebări de interes public (vezi rezultatele Indexului AntiCovidTM).

Este disponibilă cea de-a doua ediție a Indexului AntiCovidTM

În contextul pandemiei de Covid19, a fost lansat Indexul AntiCovidTM, un instrument care definește percepția publică cu privire la priorități de acțiune în Timișoara pentru perioada următoare.

Cum se desfășoara educația online în Timiș?

Consiliul Județean al Elevilor Timiș lansează Raportul privind digitalizarea educației în județul Timiș, un document care arată, fără niciun fel de filtru, realitatea predării online din județul nostru.

CivicStream: Vocile solidarității – Episodul 1

[…] Daniela Chesaru , director executiv la Fundația Comunitara Timișoara, povestește despre aventura achiziției de echipamente medicale pentru prima linie, la începutul luptei împotriva COVID-19.

Index AntiCovidTM #2 – 18 mai 2020

[…] tema prioritară pentru comunitatea timișoreană continua să fie Identificarea focarelor de infecție. A doua prioritate, în viziunea acelorași experți, este o tema nou intrată în Index, Educația.

TIMIȘOREANA A DONAT PENTRU NOI ECHIPAMENTE MEDICALE LA VICTOR BABEȘ

Donația este parte a inițiativei naționale #separatidarimpreuna, demarată în luna aprilie de Timișoreana alături de Crucea Roșie Română, pentru a veni în sprijinul spitalelor din România în care au fost și sunt tratați românii afectați de noul tip de coronavirus.

Solidari în fața Covid-19

Ne confruntăm cu o situație fără precedent în istoria recentă a orașului și a tării noastre: intrarea în stare de urgență din cauza răspândirii unui virus înalt contagios. Comunitatea și spitalele au nevoie de sprijin, iar fiecare dintre noi are puterea de a spori resursele cu care medicii salvează vieți, iar ONG-urile vin în sprijinul grupurilor vulnerabile.

O echipă din Timișoara lucrează non-stop la un model de ventilator tipărit 3D care poate salva vieți

VentilaTM este un proiect din Timișoara care s-a născut din nevoia de a ajuta medicii. În eventualitatea în care infecțiile cu SARS-CoV-2 se vor împrăștia cu rapiditate, iar oamenii vor avea nevoie de respirație asistată, echipa VentilaTM și-a propus să vină cu o soluție.

Donează echipamente IT pentru educația online

Echipa Științescu Timișoara împreună cu EducaTM au venit cu o soluție pentru primii 258 de copii de clasa a 8-a elevi din județul Timiș care au de pregătit participarea la examenul de capacitate – o colectă de echipamente: smartphone-uri, tablete, laptopuri, desktop-uri dar și periferice (display-uri, tastaturi, mouse-uri).

Suntem solidari și pe timp de pandemie – Antreprenorii Timișoreni Livrează

„Studenții livrează” este campania pornită către Asociația Studenților la Construcții din București, la începutul pandemiei cu Covid-19. Voluntarii implicați livrează vârstnicilor și persoanelor izolate la domiciliu alimente, medicamente și produse de igienă personală. 

ROSurse.ro – sprijin pentru medici și producătorii de echipamente medicale

Mai mulți voluntari din diverse domenii și-au unit forțele pentru a sprijini cadrele și instituțiile medicale și au creat platforma digitală ROSurse.ro. Platforma asigură contactul între producătorii de echipamente medicale și de protecție și instituțiile medicale. Citește mai mult

Un soft creat la Timișoara ajută medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase în tratarea pacienților cu Covid-19

Un program de calculator ajută doctorii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara în lupta cu Covid-19. Este vorba despre un sistem informatic, o platformă, prin care medicii pot vedea stadiul bolii și pot acționa în funcție de forma de Covid-19 – ușoară, medie sau gravă.

„Infirmieri virtuali” la Spitalul Județean din Timișoara, pentru a limita contactele cu potențial de infectare

Personalul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență «Pius Brînzeu» din Timișoara are cinci noi colegi virtuali. Unitatea sanitară beneficiază de un proiect pilot, alaturi de alte șase spitale din țară. Realizatorii proiectul „Infirmiera Virtuală” estimează că în două luni un singur device poate elimina până la 180 de contacte cu potențial de infectare a cadrelor medicale.

Index AntiCovidTM – 11 mai 2020

[…] tema prioritară pentru comunitatea timisoreană este Identificarea focarelor de infecție. Foarte apropiată ca prioritate, în viziunea acelorași experți, se află și tema capacității sistemului medical timișorean de a face față în următoarea perioadă. Citește mai mult

Unde putem găsi mai ușor medicamente? – Farmaciștii solidari

Scopul proiectului este să ajute oamenii să identifice mai rapid, în orașul lor, farmaciile care au pe stoc anumite medicamente, în special cele mai greu de găsit. Citește mai mult

Cum ajută Universitatea Politehnica în lupta contra pandemiei?

În contextul pandemiei, nici Universitatea Politehnica Timișoara nu a rămas indiferentă, rămânând un membru activ și aproape de oameni și instituții. Citește mai mult

Echipa Timotion, solidari în fața Covid-19

Pentru a gestiona cât mai bine situația în care ne aflăm, pentru colectarea rapidă și transparentă a fondurilor care să ajute comunitatea să fie mai bine pregătită pentru criza generată de virusul SARS-COV-2, echipa Timotion a pus la dispoziție platforma timotion.roCitește mai mult

„Dar din dar”, prin ochi de voluntar

Este o perioadă în care suntem nevoiți să #stămacasă, dar ordonanțele militare permit acțiunile de voluntariat. Asociația „Acasă în Banat” a fost în Timiș și în Caraș-Severin, în Săptămâna Mare, și a ajutat persoanele nevoiașe. Citește mai mult

Pro Vobis caută super-eroi

Criza prin care trecem acum a transformat un număr mare de oameni în adevărați eroi. Unii dintre ei „luptă” în linia întâi, fac mari sacrificii pentru binele nostru, al tuturor, și merită toată recunoștința noastră! Citește mai mult

Hack pentru binele public

[…] O formă ”modernă” de implicare solidară este cea manifestată prin participarea unor categorii diverse de oameni la evenimente de tip hackathon, dedicate binelui public. Citește mai mult

Sprijinul Timotion în contextul COVID-19: de la spitale la grupurile vulnerabile

Platforma Timotion a început din 16 martie să strangă fonduri prin proiectul Solidari în fața COVID-19, reusind până in present să adune peste 295000 de lei din comunitate, pentru comunitate. Citește mai mult