Hack pentru binele public

Radu Ticiu, inițiator VentilaTM

Răspunsul fiecărui individ la situații de criză care afectează o comunitate căreia îi aparține, fie că e vorba de familia extinsă, comunitatea locală sau întreaga umanitate poate fi o reacție îmbrăcând o mare diversitate de forme. De la donarea unei părți din resursele materiale sau financiare proprii până la exercitarea celor mai înalte competențe personale sau profesionale în proiecte ale unor grupuri de inițiativă, de la dedicarea câtorva ore pe zi sau săptămână pentru interacțiunea nemijlocită cu persoanele cele mai afectate de criză până la gestul de supremă noblețe al donării de sânge, toate sunt acțiuni bazate pe sentimente profunde de umanitate, apartenență și compasiune, de (prea) multe ori reprimate în perioadele ”de bine”. 

O formă ”modernă” de implicare solidară este cea manifestată prin participarea unor categorii diverse de oameni (dar care includ invariabil programatori, designeri, manageri de proiect,  pe lângă specialiști din varii domenii), la evenimente de tip hackathon, dedicate binelui public. Acestea sunt construite în jurul oportunității de a genera într-o abordare competitivă, într-un interval scurt de timp, tipic de vineri seara până duminică seara, lucrând în echipe multidisciplinare, cu ajutorul unor mentori recrutați din rândul experților din zone profesionale relevante, soluții la probleme diverse dar relativ punctuale din zona socială.

Până acum aceste hackathoane erau de cele mai multe ori activități locale, offline, cum a fost, de exemplu, seria CivicDev, inițiată prin 2017 de Banat IT, și care a atras câteva zeci de participanți. Pandemia COVID-19 ”a mutat” online evenimentele de tip hackathon, dar a și condus la o uriașă participare globală, cum a fost cazul hackathonului pan-european #EUvsVirus, din 24-26 aprilie, la care contorul înregistrărilor a depășit cifra 20.000, iar numărul domeniilor din care au fost selectate provocările adresate ”hackerilor” a fost de aproape 40.

Despre #EUvsVirus știm că cei aproape 1450 de români înscriși au adus țara noastră pe locul 4 în clasament și că, printre proiectele dezvoltate, s-au numărat și unele din Timișoara:

  • Corona Cast dezvoltă un serviciu de informare pentru tineri cu privire știința din spatele pandemiei, date și noutăți despre evoluția acesteia,
  • BioCoderLearn e un set, context și conținut educațional online, creat de liceenii de la BioCoderDojo, pe platforma labXchange, pentru colegii lor interesați să învețe domeniile biologiei și bioinformaticii
  • UPsy este un serviciu de asistență psihologică online pentru tineri, construit de o echipă din jurul Te Miri Ce
  • Corona Z, un instrument de diagnostic imagistic, bazat pe utilizarea inteligenței artificiale în analiza radiografiilor medicale
  • RaceToMillion, o platformă de management al activelor, utilizabilă și de inițiative filantropice
  • Bankio, o aplicație care permite utilizatorului să își centralizeze acțivitățile din din sfera e-finance 
  • Pandemic Report, o sursă de informații relevante și verificate legate de pandemie.

În același weekend au avut loc și alte numeroase evenimente similare, două dintre ele fiind câștigate de echipe din Timișoara: Hack The Crisis Luxembourg, câștigat de echipa emailree.ai, care a customizat pentru medicii din spitalele implicate în diagnosticul și tratamentul COVID-19 o aplicație de management al comunicărilor prin e-mail iar la Hack The Virus, organizat de Universitatea din București, aplicația COVID 5G oferă un set de servicii pentru monitorizarea și optimizarea modului în care utilizatorii respectă recomandările acceptate de distanțare socială și îl alerteaza la nevoie.

Creativitatea tehnică, spiritul competitiv, capacitatea de efort, talentul de a identifica, atrage și valorifica competențe necesare, provenind, uneori, de la oameni necunoscuți înaintea evenimentului, focusul pe rezultat sunt ingrediente pe care orice inițiativă solidară le poate mobiliza din comunitate (local dar și global).  ”Trimițându-și emisarii” la hackathoane online, ele își pot rezenta nevoile și/sau ideile de proiect unor oameni dispuși să se implice cu ceea ce știu ei mai bine. Rezultatele finale nu sunt garantat imediat funcționale, dar în majoritatea cazurilor progresul este substanțial. Un efort ulterior al celor implicați poate asigura finisarea și transformarea rezultatelor hackathonului în instrumente sau platforme utilizabile în pentru derularea inițiativelor solidare sau pentru rezolvarea problemelor beneficiarilor acestora.

Concluzia pe care sper să o tragă cei care au ajuns cu cititul  la finalul acestui material este:

 “Let’s hack for the public good!”  


Radu Ticiu este un pionier al proiectelor și inițiativelor non-profit dedicate sectorului antreprenorial tech local. În ultimul deceniu, Radu a inițiat și coordonat derularea primelor ediții TimTeen IT Summer School, Timișoara Startup Weekend, Timișoara Startup Kids, Hack TM, Skakespeare Talks Tech, a constituit rețeaua CoderDojo și BioCoderDojo Timișoara, grupul de investitori Growceanu Angel Investment..

In perioada pandemică și-a manifestat calitatea de generator de inițiative, agregând comunitatea
VentilaTM, care dezvoltă câteva concepte de echipamente medicale, de la ventilatoare mecanice la căști cu presiune pozitivă sau semi-măști cu filtre interschimbabile, măști textile sau aplicații web și mobile relevante pentru contextul actual.