Index AntiCovidTM #4 – 23 iulie 2020

Sunt disponibile rezultatele obținute la cea de-a patra ediție a Indexului AntiCovidTM.

În contextul pandemiei de Covid19, a fost lansat Indexul AntiCovidTM, un instrument care definește percepția publică cu privire la priorități de acțiune în Timișoara pentru perioada următoare. Indexul își propune să identifice nevoile cele mai urgente ale comunității pe timpul crizei pentru a permite o mai bună administrare a eforturilor instituțiilor publice și campaniilor umanitare aflate în desfășurare.

Indexul AntiCovidTM, bazat pe metoda Delphi, este realizat periodic pe baza unui chestionar care cuprinde un set constant de teme ce ar putea fi considerate ca priorități în perioada următoare. Acest chestionar este apoi distribuit unui grup structurat de experți din diverse domenii de activitate.

În urma consultării experților în cadrul acestei noi ediții a Indexului, a rezultat că, în raport cu percepția acestora, tema prioritară pentru comunitatea timișoreană este Identificarea focarelor de infecție (aflată pe locul doi în consultarea precedentă), urmată îndeaproape de două teme aflate în prezent pe locul doi în lista priorităților: Comportamentul social (aflată pe locul trei în consultarea precedentă) și Capacitatea sistemului medical (aflată pe locul cinci în consultarea precedentă). Pe locul trei în actualul clasament se poziționează Testarea (aflată pe locul șase în consultarea precedentă) și Educația (aflată pe locul întâi în consultarea precedentă). Lista experților consultați este: Diana Andone, Brîndușa Armanca, Anna Boros, Dan Bugariu, Melania Cincea, Mircea Cretu, Melinda Dinca, Mircea Dragu, Silvia Fierescu, Mihai Gafencu, Loredana Gaita, Alexandru Iovanovici, Octavian Jurma, Marius Matichescu, Valentin Muresan, Dan Ratiu, Andrei Savescu, Oana Simionescu, Mihaela Tilinca, Vlad Marko Tollea, Marcel Tolcea, Bogdan Tulbure, Iozefina Tudor, Marius Vasiluta-Stefanescu.

Prezența a trei teme medicale, pe primele locuri ale clasamentului priorităților poate fi asociată cu creșterea îngrijorării publice în raport cu intensificarea pandemiei la nivel local. Pe de altă parte, în contextul trecerii de la starea de urgență la cea de alertă și, implicit, a relaxării restricțiilor impuse de autorități, ascensiunea temei Comportament social în clasamentul priorităților reflectă îngrijorarea produsă de apariția a numeroase cazuri de nerespectare a normelor de distanțare socială în spațiul public.

De menționat faptul că, deși nou intrată în lista de priorități supuse evaluării de către experți, tema Grupuri vulnerabile s-a poziționat direct la mijlocul clasamentului.

Mai jos este redat clasamentul priorităților rezultate pentru Indexul AntiCovidTM realizat în data de 23 iulie2020:

Identificarea focarelor de infecție4.7
Comportament social4.6
Capacitatea sistemului medical4.6
Testare4.5
Educatie4.5
Izolare4.3
Dezinformare4.3
Grupuri vulnerabile4.0
Recesiune3.8
Stres3.7
Confidențialitate3.3
Inovație3.3
Relații de muncă3.3
Alegeri3.0
Concurență2.5

11-17 mai18-24 mai8-14 iun20-26 iul
TemaSapt 20Sapt 21Sapt 24Sapt 30
Identificarea focarelor de infecție4.64.84.04.7
Confidențialitate2.53.53.13.3
Izolare4.03.43.54.3
Testare4.34.43.84.5
Capacitatea sistemului medical4.54.43.84.6
Dezinformare3.43.83.84.3
Comportament social4.24.13.94.6
Inovație3.94.03.53.3
Relații de muncă3.83.83.43.3
Recesiune4.14.03.53.8
Concurență2.52.62.42.5
Alegeri3.13.22.63.0
Educatie4.54.14.5
Stres3.63.33.7
Grupuri vulnerabile4.0

Ne face plăcere să vă informăm cu privire la noile dezvoltări ale instrumentului, atât în ceea ce privește complexitatea metodologiei sale, cât și despre parteneriatul instituțional cu TVR Timișoara.

Într-o primă fază, aplicarea chestionarului urmărește definirea unei ierarhii (clasament) a temelor considerate prioritare pentru perioada ce urmează în percepția unui eșantion structurat format din experți din diverse domenii. 

Într-o a doua fază, pentru teme din topul clasamentului, pe rând, se realizează un inventar de probleme și soluții pentru tema analizată pe baza unui al doilea chestionar și consultarea unui grup de experți doar din domenii relevante pentru tema abordată. 

În următoarea fază a Indexului, inventarul de probleme și soluții pentru tema analizată face obiectul unei dezbateri între o parte dintre experții consultați în această fază. Dezbaterea are loc în cadrul emisiunii Actual Regional pe TVR Timișoara în ziua de joi, între 19.00 și 20.00.

În faza a patra a Indexului, pe baza inventarului de probleme și soluții pentru tema analizată, este elaborat un raport public ce va deveni subiectul unei dezbateri electorale în perioada alegerilor locale.

Rezultatul indexului este pus în discuție în cadrul Forumului AntiCovidTM cu scopul de a contribui la calibrarea eforturilor inițiativelor și campaniilor umanitare către teme prioritare pentru percepția publică. Prioritățile de acțiune identificate sunt publicate în buletinul informativ  al Platformei AntiCovidTM, împreună cu alte informații și noutăți despre acțiuni civice desfășurate în Timișoara.Indexul este o inițiativă a Platformei AntiCovidTM, realizată în colaborare cu Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul UVT. Platforma AntiCovidTM reunește organizații sau grupuri informale care derulează campanii umanitare legate de pandemia de Covid19 în Timișoara, dar și beneficiarii lor, sponsori sau voluntari care doresc să se implice în aceste campanii.