Index AntiCovidTM #5 – 15 septembrie 2020

Aplicarea normelor de prudențialitate igienico-sanitare, specifice perioadei de pandemie, influențează drastic contextul socio-economic al realității noastre familiale, profesionale, economice. Care sunt principalele probleme pentru comunitatea timișoreană în această perioadă? Care sunt prioritățile spre care ar trebui îndreptate resursele publice și cele private? 

În contextul pandemiei de Covid19, a fost lansat Indexul AntiCovidTM, un instrument care definește percepția publică cu privire la priorități de acțiune în Timișoara pentru perioada următoare. Indexul își propune să identifice nevoile cele mai urgențe ale comunității pe timpul crizei pentru a permite o mai bună administrare a eforturilor instituțiilor publice și campaniilor umanitare aflate în desfășurare.

Indexul AntiCovidTM, bazat pe metoda Delphi, este realizat periodic pe baza unui chestionar care cuprinde un set constant de teme ce ar putea fi considerate ca priorități în perioada următoare. Acest chestionar este apoi distribuit unui grup structurat de experți din diverse domenii de activitate. În acest moment, sunt disponibile rezultatele obținute la cea de-a cincea ediție a Indexului AntiCovidTM.

În urma consultării experților în cadrul acestei noi ediții a Indexului, a rezultat că, în raport cu percepția acestora, temele prioritare pentru comunitatea timișoreană sunt Educația și Capacitatea sistemului medical pe prima poziție, Identificarea focarelor de infecție (aflată pe poziția a doua) și Comportamentul social (pe poziția a treia). Toate aceste teme s-au aflat pe poziții de top și în consultările precedente. Lista experților consultați este disponibilă online.

Educatie4.5
Capacitatea sistemului medical4.5
Identificarea focarelor de infecție4.4
Comportament social4.1
Testare3.9
Izolare3.9
Dezinformare3.8
Grupuri vulnerabile3.8
Alegeri3.7
Recesiune3.6
Inovație3.5
Relații de muncă3.3
Stres3.3
Confidențialitate3.3
Concurență2.8

Revenirea temei Educație pe primul loc al clasamentului este determinată de deschiderea anului școlar și numeroasele discuții apărute în spațiul public pe această temă.

În același timp, prezența a două teme medicale, printre primele trei clasate, poate fi asociată cu creșterea îngrijorării publice în raport cu intensificarea pandemiei la nivel local. 

Pe de altă parte, în contextul relaxării restricțiilor impuse de autorități, păstrarea temei Comportament social în clasamentul priorităților reflectă îngrijorarea produsă de apariția a numeroase cazuri de nerespectare a normelor de distanțare socială în spațiul public.

De remarcat evoluția dinamică a temei Alegeri. Apropierea alegerilor locale face ca la această temă să se manifeste creșterea cea mai mare a valorii indexului față de ediția precedentă. 

Tema Grupuri vulnerabile, cea mai recent introdusă în Index, se menține în mijlocul clasamentului.

Mai jos este redat clasamentul priorităților rezultate pentru Indexul AntiCovidTM realizat în data de 15 sept. 2020:

Într-o perspectivă comparativă, pe fundalul creșterii intensității pandemiei, creșterea gradului de îngrijorare publică este reflectat de ascensiunea și prezența temelor medicale în topul clasamentului.