Index AntiCovidTM #6 – 7 decembrie 2020

Aplicarea normelor de prudențialitate igienico-sanitare, specifice perioadei de pandemie, influențează drastic contextul socio-economic al realității noastre familiale, profesionale, economice. Care sunt principalele probleme pentru comunitatea timișoreană în această perioadă? Care sunt prioritățile spre care ar trebui îndreptate resursele publice și cele private?
În contextul pandemiei de Covid19, a fost lansat Indexul AntiCovidTM, un instrument care definește percepția publică cu privire la priorități de acțiune în Timișoara pentru perioada următoare. Indexul își propune să identifice nevoile cele mai urgențe ale comunității pe timpul crizei pentru a permite o mai bună administrare a eforturilor instituțiilor publice și
campaniilor umanitare aflate în desfășurare.
Indexul AntiCovidTM, bazat pe metoda Delphi, este realizat periodic pe aza unui chestionar care cuprinde un set constant de teme ce ar putea fi considerate ca priorități în perioada următoare. Acest chestionar este apoi distribuit unui grup structurat de experți din diverse domenii de activitate. În acest moment, sunt disponibile rezultatele obținute la cea de-a cincea ediție a Indexului AntiCovidTM.
În urma consultării experților în cadrul acestei noi ediții a Indexului, a rezultat că, în raport cu percepția acestora, temele prioritare pentru comunitatea timișoreană sunt Capacitatea sistemului medical pe prima poziție, Testare (aflată pe poziția a doua) și Educația (pe poziția a treia). Toate aceste teme s-au aflat pe poziții de top și în consultările precedente.
Lista experților consultați este disponibilă online.

Capacitatea sistemului medical4.8
Testare4.7
Educatie4.4
Identificarea focarelor de infecție4.2
Grupuri vulnerabile4.2
Izolare4.1
Comportament social3.8
Stres3.8
Inovație3.8
Recesiune3.3
Relații de muncă3.3
Dezinformare3.2
Alegeri3.1
Confidențialitate3.0
Concurență2.7

Revenirea temei Capacitatea sistemului medical pe primul loc și prezența a două teme medicale pe primele două locuri din clasament este determinată de creșterea îngrijorării publice cu privire la situația pandemiei la nivel local și numeroasele discuții apărute în spațiul public pe această temă.

Chiar dacă școlile își desfășoară activitatea online, prin impactul social produs de utilizarea acestui format (calitatea procesului educațional, copii fără supraveghere atunci când părinții sunt la servici etc.), justifică prezența temei Educație pe locul trei al clasamentului, 

De remarcat, pe de-o parte, faptul că pe locul patru este tot o temă medicală (Identificarea focarelor de infecție) și, pe de altă parte, evoluția dinamică a unei alte teme medicale, Testare. Agravarea problemelor de sănătate publică, însoțită de restricțiile impuse de autorități pe fundal de pandemie, face ca la această temă să se manifeste creșterea cea mai mare a valorii indexului față de ediția precedentă. 

Mai jos este redat clasamentul priorităților rezultate pentru Indexul AntiCovidTM realizat în data de 7 dec. 2020: