INDEXUL AntiCovidTM

Indexul AntiCovidTM este un instrument utilizat pentru a defini percepția publică cu privire la priorități de acțiune la nivelul comunității locale pe durata crizei. În condițiile apariției unor schimbări drastice de context (legislativ, medical etc.), chestionarul este aplicat periodic pentru a urmări schimbările de percepție la nivelul eșantionului constant format din experți. Atunci cand este cazul sunt adăugate teme noi. Indexul prezintă o perspectiva multidisciplinară ponderată cu privire la un set de posibile priorități pentru comunitatea locală.
Indexul este realizat pe baza răspunsurilor la un chestionar disponibil online de către un grup constant de reprezentanți din diverse domenii de activitate: medici, jurnaliști, experți în comunicare publică, experți în IT, sociologi, psihologi, politologi, juriști, oameni de afaceri, lideri de organizații neguvernamentale.


Faza 1 clasament teme prioritare

Faza 2

Faza 2.1 – probleme și soluții specifice temei prioritare 1

Faza 2.2 – soluții detaliate

Faza 3 – dezbatere publică

Emisiunea Actual Regional @ TVR Timișoara

 • Index: 11.06.2020 (clasamentului indexului din 10 iunie); 23.07.2020 (Indexul AntiCovidTM #4)
 • Educație: 04.06.2020 (redeschiderea școlilor în luna septembrie); 25.06.2020 (redeschiderea școlilor din toamnă); 02.07.2020 (reducerea densității elevilor în școli); 20.08.2020 (rolul părinților în redeschiderea școlilor); 27.08.2020 (rolul elevilor în redeschiderea școlilor)
 • Focare comunitare în Timișoara: 28.05.2020 (identificarea focarelor de infecție)
 • Comportament social: 18.06.2020 (relațiile interumane) 09.07.2020 (focare și comportament social)
 • Dezinformare: 16.07.2020

Masă rotundă

Faza 4 – raport public

Recomandări de bună practică privind începerea și desfășurarea anului școlar 2020/2021 în condițiile impuse de COVID-19 – ghid în consultare

#TransparențaCreșteEficiența

Campania #TransparențaCreșteEficiența are ca scop informarea comunității privind răspunsurile date de autorități la un set de întrebări de interes public (vezi rezultatele Indexului AntiCovidTM).

#OpiniaTaContează!

Campania #OpiniaTaContează! consultare a publicului larg prin social media (Facebook). Subiectul consultării din fiecare ediție este corelat cu tema pusă in dezbatere la emisiunea Actual Regional de pe TVR Timișoara din acea săptămână.

 • 16 august: În condițiile actuale (pregătirea școlilor pt. situatia impusă de Covid19, existența unor persoane vulnerabile în aceeași locuință cu școlarul, vulnerabilități precedente ale copilului, frica părinților privind infectarea copilului la școală), v-ați trimite copilul sănătos la școală?
 • 9 august: Te-ai proteja altfel (schimbarea măsurilor de protecție) dacă ar exista un indicator privind riscul de infectare COVID19 în localitatea ta?
 • 2 august: Doriți ca autoritățile să comunice în mod detaliat câți oameni sunt infectati cu Covid19 (numărul, nu identitatea lor!) în vecinătatea dumneavoastră? (cartier, oraș)
 • 21 iulie: Vara asta mergeți în concediu în străinătate?
 • 14 iulie: Vă este teamă de efectele infectării cu Covid19?
 • 3 iulie: Sunteți de acord să utilizați benevol, în condiții de anonimitate (aplicația nu stochează numele persoanelor), o aplicație pe telefon mobil care să permită evidențierea interacțiunilor proprii cu persoane contaminate cu Covid-19?
 • 30 iunie: sunteți mulțumiți de modul în care administrația publică locală (primărie, consiliu local) asigură, conform legii, infrastructura necesară desfășurării procesului didactic (săli de clasă, echipamente IT, Internet prin cablu, grupuri sanitare etc) la nivelul școlilor din Timișoara în contextul reînceperii școlii în toamnă și al regulilor de distanțare socială?
 • 24 iunie: Dacă sunt aglomerate, purtați mască în spații deschise? (de exemplu, la piață)
 • 19 iunie: Pt. reducerea, din toamnă, a densității elevilor în școală (necesară pt asigurarea distanțării fizice în contextul riscului de infectare cu Covid19), ce soluție preferați?
 • 15 iunie: Dacă faci cunoștință cu cineva și îți întinde mâna, cum reacționezi?
 • 9 iunie: Sunteți mulțumiți de modul în care au comunicat, în general, autoritățile publice pe tema crizei provocate de Covid-19? (președinte, parlament, guvern, ministere, consiliu județean, direcția de sănătate publică, primărie etc.)
 • 2 iunie: Credeți că, la toamnă, măsurile impuse la nivelul școlilor vor asigura siguranța copiilor față de riscul infectării cu Covid-19?