Primele răspunsuri #TransparențaCreșteEficiența
Campania #TransparențaCreșteEficiența are ca scop informarea comunității privind răspunsurile date de autorități la un set de întrebări de interes public. La data de 18.05.2020 au fost trimise următoarele întrebări:
- Care este situația focarelor comunitare în Timișoara? Există? Nu există? Unde sunt? Cum sunt monitorizate?
- Care este capacitatea de testare la Covid19 în Timișoara?
- Câte paturi alocate bolnavilor cu Covid-19 există în spitalele din Timișoara? Câte sunt ocupate?
- Care este numărul de paturi ATI în Timișoara? Câte sunt pregătite pentru bolnavi Covid-19, în Timișoara? Câte sunt ocupate?
- Cum a evoluat capacitatea spitalelor din Timișoara de a face față problemelor generate de Covid-19? (paturi, ventilatoare, viziere, măști, combinezoane etc.)
- Există echipamentele necesare (ex. ventilatoare) acolo unde este nevoie de ele? (problema distribuirii corespunzătoare a resurselor)
- Cum este asigurat accesul la servicii medicale în caz de urgențe pentru pacienții non-Covid-19? (accident de mașină, accident vascular cerebral etc.)
Până la data de 29 mai am primit următoarele răspunsuri:
Primăria Municipiului Timișoara: Referitor la adresa dumneavoastră înregistrată la Primăria Municipiului Timisoara cu nr. SC2020-010947 din data de 20.05.2020, prin care solicitati informatii conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, vă comunicăm că răspunsul va fi trimis în termen de 30 zile (19 Iunie 2020) conform Legii 544/2001, art.7.
Direcția de sănătate publică a județului Timiș:
- La data prezentei nu avem focare comunitare active pe raza judetului Timis;
- In momentul de fata sunt 6 laboratoare care efectueaza teste RT-PCR pentru detectarea SARS-CoV2;
- Pe raza judetului Timis sunt alocate un numar de 367 de paturi pentru pacientii COVID-19;
- Pe raza judetului Timis sunt alocate un numar de 38 paturi de ATI pentru pacientii COVID-19, cu posibilitatea extinderii in functie de numarul de cazuri severe si critice;
- La data prezentei exista stocuri suficiente (combinezoane, masti, viziere, manusi, etc.) in toate spitalele din judetul Timis;
- Exista un numar de 38 de ventilatoare disponibile in judetul Timis, fiind distribuite in mod corespunzator in spitalele desemnate pentru tratarea pacientilor cu forme severe si critice de COVID-19;
- Pacientii non-COVlD19 se pot adresa in caz de urgenta la Unitatile de Primire Urgenta (UPU) si vor fi tratati conform patologiei prezentate, fiind testati pentru infectia cu SARSCoV-2 la accederea in unitatea spitaliceasca conform Metodologiei de supraveghere a infectiei cu noul coronavirus elaborata de Centru National de Supraveghere si Control Boli Transmisibile din cadrul InstitutuluiNational de Sanatate Publica Bucuresti.